Wkudk

Hvordan praksis IM etikette

Har du nogensinde været lystigt arbejder sammen, kun at blive IM'd med en to-punkt spørgsmål, helt uden forbindelse med dit nuværende projekt? Måske nogen IM'd dig en kryptisk besked, og derefter underskrevet, så du kan ikke bede om en afklaring.

Disse er perfekte eksempler på nogle IMiquette lektioner.

Steps

Hvordan praksis IM etikette. Læs statusmeddelelser.
Hvordan praksis IM etikette. Læs statusmeddelelser.
 1. 1
  Læs statusmeddelelser. Intet er mere irriterende end at have din status som "Vil ikke forstyrres", kun for at blive IM'd om en lav prioriteret projekt. Respekt en persons status!
 2. 2
  Brug statusmeddelelser. Hvis alle ville respektere statusmeddelelser, ville flere mennesker bruger dem, når det er relevant. Hvis du virkelig travlt, skal du indstille din status korrekt.
 3. 3
  Spørg, hvis modtageren har tid. Det giver dem chancen for at forklare, at et projekt er i gang, eller at bede om 5 minutter for at finde en standsning punkt. Dette svarer til at banke, før du indtaster en andens kontor.
 4. 4
  Har et formål. Hvis du ikke er nære venner med den person, ikke bare sende en hilsen ("Hey there"), og forventer dem til at lancere en samtale. Du skal have et relevant spørgsmål eller emne at diskutere.
 5. 5
  Introducere dig selv. Mange mennesker invitere IMs fra fremmede, og det er helt i orden at sende dem en. Men sørg for at forklare (i dit første indlæg), som du er, en en-to sætning intro burde være nok.
 6. 6
  datm (Forkort ikke for meget). Medmindre du kender modtageren er på niveau med din IM Savviness, holde forkortelser til et minimum. I virkeligheden, for regelmæssige IM sessioner er det nok en god idé at undgå forkortelser, som du ikke ville bruge i almindelige e-mails eller korrespondance.
 7. 7
  Giv tid til at reagere. Ikke alle typer på 200 WPM som dig. Samtaler blive forvirrende når du skriver tre separate tanker, før den anden part kan skrive et svar på din første.
 8. 8
  Skriv en ting ad gangen. Dette vedrører det foregående punkt: være sekventiel, og én tanke ad gangen.
 9. 9
  Brug korrekt grammatik. Du er ikke at skrive en afhandling, men forkert grammatik frustrerer mange mennesker, og det forvirrer kommunikation. Gør dit bedste for IM med anstændige grammatik. Anvend de rigtige nedre og øvre bogstaver. Må ikke skrive i alle små bogstaver. Også, ikke overdrevent pluralize ord.
 10. 10
  Skrive sætninger. Igen, prøv at være klar ved hjælp af hele sætninger. Det er ikke en hard-and-fast regel, men en god generel retningslinje at følge.
 11. 11
  Send lang tekst via e-mail. Hvis du ønsker at modtageren skal læse flere tekstafsnit, så send en e-mail. Det er utrolig svært at læse et ton i IM, når skærmen holder rulle fordi du ikke respekterer "en ting ad gangen"-reglen.
 12. 12
  Divider tanker ved besked. aka: Må ikke være for hurtig med på "Send" knappen. Gør dine beskeder være sammenhængende tanker, forhåbentlig kun én pr besked. Det gør det lettere at følge og reagere i naturalier.
 13. 13
  Brug Ctrl + Enter = en tom linje. Hvis du har flere hurtige ting, du ønsker i en besked sammen, indsætte en tom linje. I de fleste klienter, dette gøres med Ctrl + Enter.
  • Afhængigt af dit IM-program, kan dette være Shift + Enter. Eksperimentere for at finde ud af.
  • Hvis du bruger en Mac-klient, kan genvejstast være Option + Enter. Igen eksperimentere for at finde ud af.
 14. 14
  Respekt brb og GTG. Disse betyder henholdsvis "være højre back" (brb) og "kom til at gå" (gtg/g2g). Det er to forkortelser, der IM'ers skal lære og respektere. Hvis nogen typer IT, der betyder noget, er at trække dem væk fra meddelelsesvinduet. Halt din skrive (eller afslutte tanke, så skriv en "OK"), og vente for dem at vende tilbage. Hvis du er den ene skrive brb være sikker på det er midlertidig, ikke lade den anden person, der venter, hvis du ikke kommer tilbage til enhver tid snart. Hvis du ved, du vil være væk i lang tid brug gtg i stedet. Hvis du ikke kommer tilbage respekterer den anden persons tid og ikke lade dem hænge ved overusing brb. En ideel erstatning kan "være tilbage senere."
 15. 15
  Kend når samtalen slutter. IM sessioner er ikke klart endte ved hængning op. Hvis modtageren besvaret dit spørgsmål, og du ikke spørge en anden, hun sandsynligvis mener sessionen over. Hvis du har brug for noget andet, så spørg. Ellers skal du ikke være fornærmet hvis du ikke modtager "Tak for IM. Farvel." Ligeledes, hvis du har besvaret en andens spørgsmål eller du føler samtale er kommet til en tæt, kan du spørge: "Er der noget andet, du ønsker at gå over?" (Eller lignende), og hvis der ikke er, slut af med "Det var rart at tale med dig, tak for at skrive. Jeg fanger dig en anden gang!"
 16. 16
  Spørg, hvis du kan kalde. Hvis din samtale bliver intens og skrive bliver svært, kan et telefonopkald hjælpe. Spørg modtageren, hvis de ville foretrække at tale over telefonen, og hvis kald er okay. Det skader aldrig at spørge. Internet voice chat er normalt ikke ideelt, men det kunne være en god idé, hvis du taler med nogen, du ikke kender uden for IM.

Tips

 • Hvis du IM nogen, og de reagerer ikke, selvom deres status siger, de er aktive, kan det være, at de gik væk fra computeren og glemte at underskrive eller opdatere deres status. Send ikke en spærreild af meddelelser som "Hallo? Er du der? Hellooooooo?" Det er bedre at holde sig til noget som "Jeg kan gætte, at du ikke er på din computer, så jeg vil sende dig en e-mail."

Advarsler

 • Tjek din buddy-ikonet. Da du forsøger at have en god etikette online, ikke har en uhøflig vennesymbol. Det behøver ikke at være helt alvorlig, men sørg for det er ikke noget krænkende.
 • Sarkasme er svært at formidle gennem IM. Sommetider humørikoner kan hjælpe, men hvis de er for fancy, kan de være svære at forstå.
 • IM er ikke en god medium for dårlige nyheder, store annonceringer, enhver form for kritik eller reprimander. Det er også fattige formular til at bryde op med nogen via IM.
 • Du må ikke skrive noget, som du ikke ønsker at andre skal se. Chatsamtaler kan optages.